خارش پوست بعد از لیپوماتیک چرا و تا چه مدت ایجاد میشود؟ و برای کاهش خارش پوست بعد از لیپوماتیک باید چه کار کرد؟ آیا استفاده از پمادهای ضد حساسیت و ضد خارش در این مواقع مجاز است؟ در این نوشته در سایت دکتر داریوش نادری به تفصیل این سوالات پر تکرار و مهم را پاسخ میدهیم. سبک زندگی کم تحرک و رژیم غذایی پرکالری و ناسالم از اصلیترین دلایل چاقی و اضافه وزن هستند که زنان و مردان را به روشهای متنوع لاغری جلب کردهاند. از جمله روشهای مدرن جراحی برداشت چربی و کاهش سایز میتوان به لیپوماتیک اشاره کرد. روشی کم تهاجمی و عملی سرپایی که با شیوه لاپاراسکوپی انجام شده و عوارض کمی را متوجه فرد میکند. این روش نه یک راهکار کاهش وزن، که یک روش جراحی نسبتا ایمن برای کاهش سایز و لاغری موضعی است. افراد مختلف واجد سلامت عمومی از لیپوماتیک به منظور لاغری شکم، ران و بازوی خود استفاده میکنند. اما یکی از مسائل مهم هر روش جراحی و پزشکی، عوارض آن است.
دید کلی از پیکرتراشی با لیپوماتیک
خارش پوست بعد از لیپوماتیک از شایعترین و البته معمولترین عوارض این عمل است که در اثر تحریک پوست در نواحی زخم و جراحات ایجاد میشود. برای بررسی بهتر این عارضه پوستی خوب است دید کلی از فرآیند عمل لیپوماتیک یا پیکر تراشی داشته باشید. در این عمل، به جای برشهای طولی و عرضی عمیق و گسترده، تنها چند سوراخ کوچک در پوست ناحیه مورد نظر ایجاد میشود. در این هنگام و پس از رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی، تجهیزی به نام کانولا وارد سوراخ ناحیه مد نظر شده و شروع به ایجاد لرزش در محل میکند. در لیپوماتیک هیچ حرارت یا نور لیزری به کار نمیآید، بلکه تنها همین لرزشها عامل کنده شدن چربی و برداشت آن هستند. سپس تجهیزات مخصوص چربیهای جدا شده را از شکم خارج کرده و سوراخها و جراحات با بخیه بسته میشوند. هر چند لیپوماتیک به روش بسته تهاجم کمتری نسبت به اعمال جراحی کلاسیک دارد، اما با تحریک پوست در جراحات عوارضی چون خارش، سوزش، درد و کبودی را ایجاد میکند.
در ابتدا ویدئوهای جراحی لیپوماتیک دکتر داریوش نادری فوق تخصص جراحی پلاستیک را مشاهده کنید.
خارش پوست بعد از لیپوماتیک چه علتی دارد؟
در وهله اول در مورد خارش پوست بعد از لیپوماتیک باید بدانید که این یک عارضه کاملا معمول و طبیعی است و تا جایی که طولانیتر از حد عادی نشود، مشکلی ایجاد نمیکند. در واقع خارش نیز در کنار تورم، کبودی، درد و.. از علائم التهابی است که طی پاسخ بدن به تحریکات انجام شده ایجاد میشود. کاملا طبیعی است اگر ساعات و روزهای بعد از عمل، خارش پوست بعد از لیپوماتیک را تجربه کنید. اما اگر این خارش بیش از دو ماه ادامه پیدا کرد، باید به پزشک مراجعه نموده و وضعیت نواحی عمل خود را دقیقتر بررسی کنید.
شاید خارش پوست بعد از لیپوماتیک احساس وسوسه انگیز و لذت زودگذر خاراندن را در شما ایجاد کند، اما به هیچ عنوان تاکید میشود به هیچ عنوان جای جراحات را نخارانید. طی خارش محل زخم امکان ورود انواع میکروب به زخم و ایجاد عفونت، بالا میرود. همچنین این خاراندن یا حتی مالش جای زخم میتواند از بهبود آن جلوگیری کرده و موجب پارگی بخیهها شود. تحت هر شرایط هر قدر هم که احساس خارش پوست بعد از لیپوماتیک شکم و پهلو یا سایر نقاط بدن را داشتید، محل زخم را نخارانید و فرآیند بهبود آن را سختتر از آنچه هست نکنید.
همچنین برای بهبود خارش پوست بعد از لیپوماتیک هیچگونه استفاده سر خود از پمادها و داروها توصیه نمیشود. پمادهای ضد خارش و ضد حساسیت، اگرچه برای بهبود موقت خارش موثر هستند، اما زمانی که زخم و جراحات باز است، تنها موجبات عفونت را فراهم خواهند کرد.
کاهش خارش پوست بعد از لیپوماتیک
خوشبختانه خارش پوست بعد از لیپوماتیک قابل کنترل و بهبود است. هر چند که این عارضه به طور طبیعی نیز بعد از مدتی خود به خود برطرف میشود. اما راهکارهایی هست که شدت این عارضه در همان روزهای ابتدایی پس از عمل را کاهش میدهد. نکته حائز اهمیت این است که پیش از استفاده از راهکارهای بهبود خارش پوست بعد از لیپوماتیک، اطمینان حاصل کنید که خارش پوستتان به دلیل عمل ایجاد شده است. در برخی موارد منشا این خارش میتواند چیزی به جز جراحات عمل باشد. ممکن است به دارو، پماد یا قرص خاصی حساسیت داشته باشید، چسب و باند و مواد پانسمان برایتان آلرژیزا باشد یا تغذیهتان موجب این عوارض حساسیتی شده باشد. در هر حال اگر سابقه هر آلرژی را دارید، باید به اطلاع پزشک برسانید و پس از مشورت با وی، راهکارهای کاهش خارش پوست بعد از لیپوماتیک را پیش بگیرید.
کمپرس آب سرد یا یخ برای خارش پوست بعد از لیپوماتیک
کمپرس سرد در قالب آب سرد یا یخ در بسیاری موارد برای کاهش درد، التهاب و خارش پوست مفید و موثر واقع میشود. به وسیله این نوع کمپرس میتوانید تحریکات پوست در نواحی زخم لیپوماتیک را به حداقل رسانده و حس ناخوشایند منجر به خارش پوست بعد از لیپوماتیک را سرکوب کنید. در مورد جزئیات این کمپرس روی زخم بهتر است با پزشک مشورت کنید.
داروهای آنتی هیستامین تجویزی پزشک
هیستامین، ماده طبیعی ترشحی از سلولهای ایمنی بدن است که هنگام آسیب بافتی (به عنوان مثال در نتیجه جراحی) ترشح میشود. این ماده نه تنها بروز علائم آلرژیک چون خارش را در پی دارد، بلکه عاملی برای تجمع بیشتر خوناب در موضع آسیب و تورم و کبودی نیز هست. داروی آنتی هیستامین با سرکوب این ماده میتواند از تحریک و جنجال بیهوده ایمنی و خارش جلوگیری به عمل آورد.
نکات مهم بعد از لیپوماتیک
اگر به طور کامل و دقیق به مراقبت های بعد از لیپوماتیک عمل کنید، کمتر دچار عوارضی چون خارش پوست بعد از لیپوماتیک خواهید شد.
- بعد از عمل در دوره نقاهت ۳ تا ۷ روزه کم فعالیت کنید و بیشتر در حالت درازکش باشید.
- داروهای مسکن و آنتی بیوتیک تجویز شده توسط پزشک را سر ساعات مقرر شده مصرف کنید.
- رژیم غذایی کم چرب داشته و بیشتر از مایعات و فیبرها استفاده نمایید.
- تا زمانی که پزشک اجازه نداده، از مصرف سیگار و دخانیات و نوشیدنیهای الکلی بپرهیزید.
- تا بهبودی کامل، فکر سونا، جکوزی و استخر و به طور کلی مکانهای آلوده را از سر برانید.
- از گن مخصوص بعد از عمل استفاده کنید که نه تنها عوارض و خارش پوست بعد از لیپوماتیک را کاهش میدهد، بلکه از افتادگی و عدم تقارن ناحیه عمل نیز جلوگیری به عمل میآورد.
۰ دیدگاه